Februari 2016

DONDERDAG 25 FEBRUARI 2016

MARC ROBBEN, presenteerde ons een lezing met als onderwerp: 'BOERENSCHANSEN'.

Marc Robben is een architect-ingenieur uit Paal die al tien jaar 'graaft' in de geschiedenis van het graafschap Loon. Hij inventariseerde alle schansen op zijn website, voegde er informatie, oude kaarten en foto’s aan toe. "Lummen is de schansgemeente van Limburg met liefst 11 schansen. Het was de plaats waar de keuterboeren zich van 1570 tot 1720 verschansten of verschuilden tegen rondtrekkende en plunderende roversbendes".

Het was typisch voor de Kempen dat de arme boeren zich als buurtschap verdedigden tegen de plaag van plunderende soldaten die vooral tussen 1570 en 1715 de regio onveilig maakten. Rond een gemeen stuk grond werd een gracht gegraven, een wal opgetrokken en achter een ophaalbrug organiseerde men de verdediging. Maar hoe ging het er in detail aan toe? Wat was het probleem en hoe loste men dit op? Van waar kwam het schans-concept? Hoe ging het eraan toe? Wat moeten wij ons voorstellen bij: schans, wal, gracht, schanshuisje, poort...? Hoe zijn de schansen geëvolueerd en wat rest er vandaag nog van deze erfenis...??

Aan de hand van mooie powerpointpresentatie werden de aanwezigen doorheen een interessante geschiedenis van de Boerenschansen geloodst.