Mei 2011

MEERDAAGSE REIS VAN K.G.O.S.S.U.-LANAKEN.

Van maandag 30 mei tot en met vrijdag 3 juni organiseerden we weer onze jaarlijkse meerdaagse reis voor onze Gossu-leden en sympathisanten. Dit keer viel de keuze op 'Leven als een Bourgondiër', een gezegde dat ons Belgen zeker op het lijf geschreven is. De oorsprong van deze levenskunst gaat terug tot in de late middeleeuwen toen het Bourgondische rijk nieuwe banden had met onze Nederlanden. Net door deze rijke geschiedenis waarbij Bourgondië zijn invloed verspreidde tot ver over zijn grenzen, kent de streek een groots cultureel erfgoed dat zich laat bewonderen in de alom aanwezige kastelen, musea, kerken en abdijen. Maar hoe rijk de cultuur is, zo prachtig is ook de natuur. Bourgondië is zoals wij weten ook de wieg van vele gerenommeerde wijnen, zoals de Chablis, Côte de Beaune, Mâconnais ...enz.

Abdij van Fontenay


Hotel Dieu in Beaune


Onze reizigers leefden die week als Bourgondiërs. Zij maakten zeker gretig gebruik van de vier sleutels die zij nodig hadden voor het welslagen van deze reis :

  • Zo gebruikten zij de sleutel van de zolder, voor het ontdekken van de Bourgondische geschiedenis : Fontenay, Dijon, Beaune, Tournus, Cormatin.
  • Als tweede sleutel ontdekten zij ook de keuken, waar zij kennis maakten met geslaagde Bourgondische festijnen.
  • Een derde sleutel bracht hen dan weer in de kelder, met zijn 'Champs Elysées van de wijn' de vorstelijke Côte d'Or en de Côte Chalonnaise.
  • Tenslotte ontdekten zij ook de sleutel van de tuin, met zijn parken en zeker ook de pracht van de regionale streek.

    Alle deelnemers zijn vast en zeker weer heel wat ervaringen rijker !

    In onze rubriek AGENDA kan je nu reeds een overzicht lezen i.v.m. onze meerdaagse reis van 2012.