DONDERDAG 28 JANUARI 2016

Jan Kohlbacher, voorzitter en bezieler van Erfgoed Eisden-Maasmechelen, onderhield ons met een zeer interessante lezing over : 'De kampen bij de Limburgse mijnen'.

Steenkool was ook voor de Duitse bezetters een belangrijke energiebron. Vele buitenlandse mijnwerkers keerden na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en tijdens het eerste oorlogsjaar naar hun land terug of gingen werken in Duitsland. De gewenste productienorm kon niet meer bereikt worden en zo beloofden de Duitsers Ostarbeiter en Russische krijgsgevangenen in te zetten. Deze werden vanaf 1942 in de nabijheid van de zeven Limburgse mijnen in kampen ondergebracht. Vanaf 1945 bevolkten gelegenheidsmijnwerkers de kampen. Om de te verwachten vrijlating van de Duitsers te compenseren wierf de Belgische steenkoolfederatie Italianen en mannen in de Duitse vluchtelingenkampen aan. Zij werden, meestal met hun gezinnen, in dezelfde barakken, toen omgevormd tot noodwoningen, ondergebracht. Zij het nu zonder prikkeldraadomheiningen en wachttorens omgeven. Deze "bewoning" tussen 1942 en 1967 ging een aparte kleine geschiedenis vormen.

Aan de hand van een prachtige powerpoint-presentatie werd het een indrukwekkend verhaal met zijn rechtstreekse wortels in de grote geschiedenis.