Maart 2017

Maandelijkse bijeenkomst

DONDERDAG 23 MAART 2017 om 19.30 uur :

Deze maandelijkse lezing was een organisatie van : De Kon. Ver. Familiekunde Vlaanderen – Prov. Limburg vzw, de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Studiekring St.-Ursula Lanaken en het Kon. Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap afdeling Zuid-Limburg sectie Genealogie.

Het was een bijzonder boeiende avond met als spreker : Dhr. Maarten Larmuseau (Zottegem, 3 januari 1983) een Vlaams geneticus uit Zandbergen en gespecialiseerd in genetische genealogie. Hij is sinds 2005 actief als wetenschappelijk onderzoeker aan de KU Leuven en aan de Universiteit van Leicester. Hij schreef anno 2016 ruim vijftig peer-reviewed artikelen in diverse wetenschappelijke tijdschriften. Hij is internationaal bekend door zijn onderzoek naar de historische graad aan buitenechtelijke kinderen - de zogenaamde koekoeksgraad - via het linken van het Y-chromosoom met stambomen. Hij bracht ook reeds het genetisch erfgoed in kaart in Laat-Middeleeuws Vlaanderen, stelde via DNA historische migraties vanuit Frankrijk naar Vlaanderen in de 16de eeuw vast en realiseerde met zijn team de genetische identificatie binnen forensisch onderzoek en van relieken gelinkt aan Koning Albert I van Belgiė, de Zalige Idesbaldus, koning Hendrik IV van Frankrijk en koning Lodewijk XVI van Frankrijk. Zijn passie voor musea leidde ook tot medewerking aan collectiebeheer en diverse tentoonstellingen rond zijn onderzoeksthema's.

Onderwerp : 'DNA-uitslagen van het Romeins project en de aanzet tot het BENELUX-project'
"Het erfelijke materiaal dat in het DNA van iedere persoon geschreven staat, is een uniek archiefdocument dat inzichten biedt in de evolutie van de mens en in onze (recente) geschiedenis. Genetici zijn hierdoor als archivarissen in het DNA op zoek naar sporen uit ons verleden. De verschillende DNA-projecten van Familiekunde Vlaanderen en KU Leuven tonen aan dat alle geļnteresseerden in familiegeschiedenis er belang bij kunnen hebben om genetische gegevens te koppelen aan hun stambomen. Tijdens deze lezing worden de Limburgse resultaten van het Romeins DNA-project concreet voorgesteld alsook zal er specifiek aandacht zijn voor de ethische overwegingen die hierbij aan bod komen."